Kam umístit a jak zabezpečit PB lahev v karavanu?

Pokud vlastníte karavan a plánujete během vašich cest vařit, topit nebo ohřívat vodu, je téměř jisté, že budete potřebovat propan-butanovou láhev, nebo ještě lépe, čistý propan. Správné umístění a zabezpečení této lahve v karavanu je zásadní pro bezpečné a spolehlivé používání. V tomto článku se budeme zaměřovat na to, kam umístit PB láhev v karavanu a jak ji správně zabezpečit.

Jak zabezpečit PB láhev v karavanu?

Správné zabezpečení PB lahve v karavanu je klíčové pro minimalizaci rizika úniku plynu nebo jiného nebezpečí. Určitě je vhodné dodržet 3 základní pravidla:

  1. Použití speciálního držáku - použití speciálního držáku pro PB láhev je jedním z nejbezpečnějších způsobů, jak zajistit, že lahve zůstanou na místě a nebudou se pohybovat během jízdy.

  2. Upevnění skříně - skříň, ve které je PB láhev uložena, by měla být pevně upevněna ke karavanu a měla by být navržena tak, aby lahve zůstaly na místě.

  3. Použití bezpečnostního řetězu.

Kam umístit PB láhev v karavanu?

Prvním krokem k umístění PB lahve v karavanu je výběr správného místa. PB láhev by měla být umístěna v uzavřené skříni s odvětráním, která je nejlépe uzamčena klíčem. Skříň by měla být umístěna co nejdále od zdroje tepla a zdroje zapálení, jako jsou varné desky, ohniště nebo topné jednotky. Skříň by také měla být co nejblíže k podlaze, aby se minimalizovala pravděpodobnost pádu lahve.

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je výběr vhodného držáku pro PB láhev viz výše. Vždy doporučujeme použít speciální držák určený pro PB lahve. Držák by měl být pevně upevněn v karavanu a měl by být navržen tak, aby lahve držel pevně a bezpečně.

Nezapomínat utěsnit a dotáhnout

Při každé výměně láhve je třeba dbát na to, aby v šroubovaném spoji bylo těsnění. Těsnění musí být v neporušeném stavu, nesmí mít praskliny ani známky opotřebení. Po připojení láhve je ideální použít pěnový roztok, například jarovou vodou v rozprašovači a spoj postříkat. Pokud se na spoji začnou tvořit bubliny, znamená to únik plynu. Řešením je dotáhnout spoj nebo vyměnit těsnění. Existují také elektronické detektory úniků plynu, které jsou běžně k dostání v karavanových doplňcích.

Image
Image

Řada lahví TOMEGAS PREMIUM navíc nabízí moderní odlehčené kompozitní lahve, které plníme čistým propanem. Více o propanu na cestách se dozvíte v samostatném článku.

Nezapomeňte sledovat náš Tomegas Facebook, kde se dozvíte více tipů z oblasti využití propanu na cestách.