Propan butan při cestování karavanem

Oblíbenost karavanů, obytných dodávek a všeobecně cestování na vlastní pěst se stále těší větší oblibě. Je to pro mnohé absolutní svoboda. Poradíme vám, jak na cestách používat čistý propan a proč si na cesty vybrat z nové řady prémiových tlakových lahví.

Využití čistého butanu při cestování má několik možností. Lze ho použít jako zdroj tepla pro vaření, ohřev vody nebo jako zdroj vytápění. Ostatně, čistý propan z produktové řady TOMEGAS PREMIUM jako zdroj tepla oceníte hlavně při cestování během chladnějších a zimních měsíců. Vždy ale je nutné dbát i na výběr PB lahve a při cestování hlavně z pohledu bezpečnosti a komfortu.

Image

Pokud hledáte lahev do karavanu nebo jiného obytného vozidla, vybírejte z řad TOMEGAS PREMIUM. Jedná se o ekonomické lahve z odlehčené oceli o váze 8 kg, která prázdná váží okolo 9 kg, nebo kompozitové lahve nové generace o velikosti 7,5 a 10 kg. Kompozitové lahve díky své nízké váze umožňují snadnou manipulaci a jsou tak ideální na cesty.

Všechny lahve řady PREMIUM plníme pouze čistým propanem té nejvyšší kvality. Čistý propan umožňuje zvýšit výkon, má větší výdrž a čistý plamen, který usazeninami vznikajícími při hoření neničí citlivé spotřebiče a jejich životnost výrazně prodlouží. Navíc čistý propan se odpařuje až do teploty - 42°C, není tedy problém tyto lahve používat kdykoliv během roku.

Poslední zmínkou u řady TOMEGAS PREMIUM je jejich bezpečnost. U kompozitové lahve, které používá stejný materiál od společnosti HPC Research z Horní Břízy u Plzně jako pro vesmírné družice, se používají uhlíková vlákna. Uhlíková vlákna mají za přínos nejen sníženou hmotnost, ale hlavně vysokou odolnost. Lahve jsou navíc vybaveny bezpečnostním přetlakovým ventilem, který v případě, že je lahev vystavena otevřenému ohni, neexploduje. Podívejte se na bližší parametry lahví TOMEGAS PREMIUM.

Vaření na cestách

Vzhledem k možnostem cestování na čtyřech kolech se nabízí i více možností pro kempování. Nabízí se oblíbené kempování na divoko, samozřejmě v místech, kde je povoleno, nebo kempování na místech určených pro obytné vozy, často bez dalších přípojek. Vaření na elektrickém spotřebiči bez připojení na síť není při cestování ideální z důvodu omezené elektrické kapacity baterií, které si v autě vozíme. Ideální volbou je tedy tlaková PB lahev.

Propan butan lahev lze pořídit v několika velikostech a to dle použití a místa ve vozidle. Od nejmenších s váhou plynu 2 kg až po 10 kg lahve. Nejmenší lahev se hodí do menších dodávek nebo i osobních aut. Na vaření lze použít šroubovací dvouplotýnku - PB lahve 2 kg jsou plněné pouze propan-butanem.

PB lahev lze rozvodem plynu napojit a vytvořit například celou kuchyňku, do které lze pořídit plynový vařič třeba v setu i se dřezem. 

Image
PB lahev 5 Kg
Image
Kompozit 7,5 Kg
Image
PB lahev 8 KG
Image
PB lahev 10 KG

Ohřev vody propanem

Ohřát vodu lze buďto elektrickým ohřívačem, plynem, jako alternativa pak může sloužit například solární sprcha.

Pokud ale máte v karavanu nebo dodávce rozvod plynu, je možné připojit do soustavy plynový bojler. Výhoda plynového bojleru oproti elektrickému je jeho výkon. Ohřeje vodu rychleji a hodí se právě pro výše zmíněné případy, kdy cestujete mimo kempy s přípojkou elektřiny.

Topení na propan

Ne vždy vyjde počasí a v případě cestování hlavně mimo letní měsíce oceníte možnost si přitopit. Existuje celá řada topení pro dodávky i menší karavany, ale i série větších plynových topení, které zvládnou vyhřát celý karavan.

Připravte se na cesty a nezapomeňte si zkontrolovat zásoby propan plynu v tlakových lahví. U kompozitových lahví je možné zkontrolovat hladinu plynu pouhým okem, protože vnitřní stěna je průhledná a hladina zbývajícího plynu je v láhvi vidět. Množství plynu je také možné jednoduše zkontrolovat na domácí váze, a to rozdílem celkové váhy a uvedené váhy (táry) tlakového obalu. Další možností je použití ultrazvukového měřiče hladiny plynu v tlakové lahvi.

Informace ohledně plnění a výměně lahví:

Plnění tlakových obalů ze stojanů LPG pro plnění motorových vozidel je zakázáno. Společnost TOMEGAS nabízí pouze výměnu tlakových lahví u mnoha prodejců po ČR a na čerpacích stanicích TOMEGAS. Svoji zakoupenou tlakovou láhev není možné si nechat naplnit.

Interaktivní mapa produktů a služeb