Příprava grilu před grilovací sezónou

Počasí se začíná umoudřovat a pomalu je čas znovu se připravit na grilovací sezónu. Grilování je velmi oblíbenou formou přípravy potravin, ale samotný gril potřebuje péči.

Jaro a grilovací sezóna jsou za dveřmi a milovníci opékání na roštu už začínají vytahovat své grily. Představa postavit gril hned na zahradu nebo balkon a dát se do chystání steaků je sice pěkná, ale zas tak jednoduché to není. Před prvním použitím je třeba provést revizi, jak gril zimu přečkal a připravit ho na sezónu. Tento krok někomu zabere chvíli, jiný si dá daleko větší práci. V čem je rozdíl? Záleží na tom, jak se kdo o gril během roku staral a především pak, jak ho zazimoval.

Image
Image

Pokud nebyl gril na podzim rozdělaný, důkladně omytý a na roštu byly ponechány zaschlé kousky jídla, čeká jejich majitele nemilé překvapení a spouta práce s čištěním. Právě zbylá potrava může přilákat hlodavce a jiné drobné živočichy, kteří na neumytém, mastném povrchu způsobí ještě větší znečištění. Pamatujte na to opět před zimou, kdy doporučujeme gril před zazimováním pečlivě očistit.

Vliv na stav grilu má i to, kde byl přes zimu uschován, jestli venku nebo uvnitř. Obě možnosti

jsou v pořádku, ale pokud byl v suchu pod střechou, ať už ve sklepě nebo garáži, pravděpodobnost znečištění je menší, než když jste ho nechali venku pod plachtou. V obou případech je ale potřeba ho znovu umýt.

Jestli už se vám gril leskne, zkontrolujte, jestli není poškozená plynová lahev. Připomínáme, že z bezpečnostních důvodů by měla být přes zimu venku. Naopak plynová hadice a regulátor by neměly být vystaveny mrazu. Nezapomeňte zkontrolovat i hadici a těsnost šroubení. K tomu můžete použít známý fígl, spoj potřít jarovou vodou a pustit plyn. V případě netěsnosti by se začaly tvořit bublinky. Jestli tomu tak není, je vše v pořádku. 

Poslední, co vás čeká, je zajistit si PB lahev. Podívejte se do naší mapy svých nejbližších odběrných míst PB lahví.

A teď už stačí jen gril zapálit a začít si užívat grilovací sezónu.